Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Έρχονται ποδήλατα που καθαρίζουν τον… αέρα!


Λατρεύουμε το ποδήλατο. Και το ποδήλατο είναι μέρος του ολλανδικού DNA.

Άρα, είναι απόλυτα φυσιολογικό που το επόμενο βήμα του Ολλανδού σχεδιαστή Dan Roosegaarde - ο οποίος, από το 2013, έχει κηρύξει πόλεμο στην μολυσμένη ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων - είναι «Το Ποδήλατο χωρίς Αιθαλομίχλη».

Πριν τέσσερα χρόνια, ο Roosegaarde παρουσίασε πρόταση για μια «ηλεκτρική σκούπα», για να ρουφήξει την αιθαλομίχλη από τους ουρανούς. Αυτή η πρόταση εξελίχθηκε σε έναν πύργο, που λειτουργεί ως μια τεράστια ηλεκτρική σκούπα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα. 

Ο πύργος εγκαταστάθηκε πρώτα στο Ρότερνταμ και, λίγο αργότερα, στο Πεκίνο.

Μάλιστα, τα σωματίδια αιθαλομίχλης που συγκεντρώνονται από τον πύργο-σκούπα στην κινεζική πρωτεύουσα γίνονται δαχτυλίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Και ήρθε η μέρα του ποδηλάτου-ηλεκτρική σκούπα: το οποίο, καθώς κάνει πετάλι ο ποδηλάτης, «εισπνέει» τον βρώμικο αέρα, τον καθαρίζει και τον απελευθερώνει γύρω απ' τον ποδηλάτη. 

Το πρότζεκτ είναι, ακόμη, σε πειραματικό στάδιο, αλλά ο επικεφαλής του Studio Roosegaarde βλέπει την εφαρμογή του σε προγράμματα bike sharing στην Κίνα (σαν το Mobike, παραδείγματος χάρη).

«Το Πεκίνο και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις ήταν, για χρόνια, πόλεις ποδηλάτων. Θέλουμε να επαναφέρουμε αυτήν την αίγλη, και να ακολουθήσουμε το ήθος μας να κάνουμε τους πολίτες μέρος της λύσης αντί για μέρος του προβλήματος» εξηγεί.

«Το ποδήλατο είναι το τέλειο μοντέλο. Έχει τη διπλή λειτουργία να καθαρίζει την ατμόσφαιρα και να μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά, ταυτόχρονα, είναι υγιές και εξοικονομεί ενέργεια» τονίζει. 

«Θα είναι πάντα συνδεδεμένο με μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα και με την "πράσινη" τεχνολογία και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτοί δουλεύουν από πάνω προς τα κάτω, εμείς από κάτω προς τα πάνω, και συναντιόμαστε στη μέση.»

Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=604937&catID=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου