Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τα ανθισμένα ποδήλατα του Σάο Παόλο


Ένας στόλος από ποδήλατα γεμάτα λουλούδια κατέκλυσε τους δρόμους της βραζιλιάνικης πόλης

Ένας στόλος από ποδήλατα γεμάτα λουλούδια κατέκλυσε τους δρόμους της βραζιλιάνικης πόληςΣτο παρελθόν, ο Αζούμα Μακότο δημιούργησε πειραματική τέχνη με πρωταγωνιστές τα φυτά: από φυτά στο διάστημα μέχρι και φυτά μέσα στον πάγο. Τώρα, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο όμορφο και... φυτικό έργο τέχνης, ένα ιδιόμορφο μείγμα performance και installation το οποίο ονόμασε “Flower Messenger” («Ανθισμένος Αγγελιοφόρος»).

Αποτελούμενο από 30 ποδήλατα με λουλουδένιες συνθέσεις, το Flower Messenger μεταφράζεται ως ένας κινητός, εφήμερος κήπος, ο οποίος αναδεικνύει τη μοναδική σχέση των λουλουδιών και των φυτών γενικότερα με τον δημόσιο χώρο. Καθώς ο στόλος ταξιδεύει από μέρος σε μέρος, μπροστά από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, οι «αγγελιοφόροι» του -νέοι με ιαπωνικές ρίζες- μοιράζουν λουλούδια στους περαστικούς και στους πεζούς, προσθέτοντας ένα διαδραστικό -και αδιαμφισβήτητα θερμό- στοιχείο στο δημόσιο κομμάτι της παρουσίασης. Αυτή η σειρά έφτασε πλέον και στο Σάο Πάολο, όπου παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή 7 Μαΐου.

Το Flower Messenger ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Japan House Sao Paulo, το οποίο επέλεξε το συγκεκριμένο έργο για να σηματοδοτήσει την ίδρυσή του στη βραζιλιάνικη πόλη. Το έργο αυτό εξερευνά και προβάλλει τον σεβασμό των Ιαπώνων απέναντι στη φύση και το ενδιαφέρον στο εφήμερο, φέρνοντας ένα φευγαλέο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας σε ένα απροσδόκητο και μακρινό μέρος. 

«Το “Flower Messenger” αποτελεί μια παρέμβαση στην αγχώδη ροή της πόλης με ένα εντελώς διασκεδαστικό και εμπνευσμένο μήνυμα» εξηγεί ο Μαρσέλο Ντάντας, διευθυντής προγραμματισμού του Japan House, και προσθέτει: «Ξαφνικά αυτό το μέρος που ήταν άδειο χθες γεμίζει σήμερα με λουλούδια. Σύντομα εξαφανίζονται, αλλά παραμένουν μια ανάμνηση».




Πηγή:
http://www.protothema.gr/city-stories/article/676866/ta-anthismena-podilata-tou-sao-paolo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου