Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Από Ολλανδία σε Θεσσαλονίκη και Κίνα με ποδήλατο δυο 27χρονες


Τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου δύο 27χρονες από την Ολλανδία η Eva Lursen και η Wiet Doornebosch έφθασαν με τα ποδήλατά τους στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 4 Σεπτεμβρίου από την πόλη Haarlem της Ολλανδίας με στόχο να διανύσουν περισσότερα από 10.000 χλμ και να φθάσουν στην Κίνα.

Συνάντησα τις δύο κοπέλες με τα ποδήλατά τους φορτωμένα μπαγάζια στην οδό Ολυμπιάδας σήμερα το πρωί. Χαμογελαστές και ευδιάθετες μετά από τη διανυκτέρευση στο σπίτι που τις φιλοξένησε μέσω του δικτύου couchsurfing είχαν ξεκινήσει ήδη το πετάλι για τον επόμενο σταθμό τους, την Καβάλα.

Η Eva και η Wiet αγαπούν το ποδήλατο, όπως όλοι οι Ολλανδοί αλλά δεν ήταν αθλήτριες ποδηλασίας. Τουλάχιστον δεν ήταν μέχρι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους γιατί πλέον ποδηλατούν για 50 έως 100 χιλιόμετρα κάθε ημέρα. Το ποδήλατο ήταν για την Eva και τη Wiet, που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε καφέ-μπαρ στο Haarlem, το μέσο για να γνωρίσουν νέους τόπους και ανθρώπους, νέες κουλτούρες, να ζήσουν για ένα χρόνο σε κίνηση, έξω, στη φύση. 
  
Από την Ολλανδία πέρασαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και από το Πρίντιζι πήραν το πλοίο για την Αλβανία και από την Κορυτσά εισήλθαν στην Ελλάδα.


Το κλίμα τρομοκρατίας που έχει καλύψει την Ευρώπη δεν τις αγγίζει γιατί όπως μου είπε η Eva «μπορείς να φοβηθείς παντού. Όμως πολλές φορές μπορεί να ακολουθήσουμε εναλλακτικές διαδρομές αν εκτιμήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος».

Έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν τον αρχικό τους σχεδιασμό που ήταν να διασχίσουν όλη την Τουρκία και να περάσουν στο Ιράν, να κάνουν μικρότερη διαδρομή μέσα στην Τουρκία και να φθάσουν στο Ιράν μέσω Γεωργίας και Αρμενίας. Μετά το Ιράν θα ταξιδέψουν σε Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και μετά θα ποδηλατήσουν μέχρι το Πεκίνο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για τον χρόνο άφιξης στο Πεκίνο, αλλά υπολογίζουν ότι το ταξίδι τους θα κρατήσει ένα χρόνο.

«Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Κάθε μέρα δεν ξέρεις τι να περιμένεις», λέει η Wiet και συνεχίζει: "έχουμε μαζί μας σκηνές και το πλάνο μας ήταν να κοιμόμαστε στην ύπαιθρο. Αλλά φοβηθήκαμε και έτσι ζητάμε από τους ανθρώπους στα μέρη που κάνουμε στάσεις να κατασκηνώσουμε σε κήπους ή να μείνουμε σε αποθήκες. Άλλες φορές μας προσκαλούν να μείνουμε στο σπίτι τους, όπως έγινε στη Γερμανία, στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα. Επίσης, αξιοποιούμε το couchsurfing και βρίσκουμε μέσω αυτού του δικτύου δωρεάν διαμονή».

Η Θεσσαλονίκη τους άρεσε πολύ. «Ο Λευκός Πύργος, η παραλία, κάναμε πολλές βόλτες», σημειώνουν.

«Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε πραγματικά στη διάρκεια του ταξιδιού σας;», επιμένω. «Όχι καμία στιγμή» απαντούν και μετά το ξανασκέφτονται. «Φοβηθήκαμε αρκετά όταν είδαμε τις πινακίδες στην Εγνατία Οδό που έλεγαν να προσέχουμε τις αρκούδες και τους λύκους. Τελικά ευτυχώς δεν είδαμε τίποτα από τα δύο. Α ναι και τρομάξαμε με τις τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ», απαντούν γελώντας.

Αυτό το τελευταίο μου ακούστηκε πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα καθημερινά έξοδά τους είναι συνολικά 20 ευρώ! «Στην Ελλάδα, πάντως, οι άνθρωποι μας δίνουν απλόχερα φαγητό. Κάνουν κέικ για να το πάρουμε μαζί μας, μας δίνουν φρούτα και καφέ. Είναι απίστευτο».

Ένας τρόπος για να καλύπτουν τα έξοδά τους στο πολύμηνο αυτό ταξίδι είναι και μέσω ταξιδιωτικών καρτών. Όσοι θέλουν να στηρίξουν την Eva και την Wiet μπορούν να επισκεφθούν το blog τους www.welovetobike.nl και προσφέροντας όποιο χρηματικό ποσό επιθυμούν να ζητήσουν από τις κοπέλες να τους στείλουν μία κάρτα από το μέρος που θα δηλώσουν.

Πηγή:
http://www.voria.gr/article/apo-ollandia-se-thessaloniki-ke-stin-kina-me-podilato-dio-27chrones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου