Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Το πρώτο τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης


Το πρώτο τους εγχείρημα, ένα ποδήλατο... διαφορετικό από τα άλλα, που διαθέτει μηχανή και μια ρόδα επιπλέον, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να δώσει στην Άννα Χλιούρα και το Παντελή Ζάρκο από τη Θεσσαλονίκη 19.000 ευρώ για να επεκτείνουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Το PLAY είναι το πρώτο τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο με κομψή κατασκευή που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν κι άλλα, αφού έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Σκοπός των δυο νέων επιχειρηματιών είναι να προσφέρουν στον κόσμο μια διαφορετική πρόταση μετακίνησης. Υπόσχονται μάλιστα να κατασκευάσουν ή να διαμορφώσουν ποδήλατα ακριβώς όπως τα φαντάζεται ο ιδιοκτήτης τους. Δηλαδή να τα... εξατομικεύουν!

Το PLAY διαθέτει μία άνετη θέση οδήγησης, προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους και ένα ιδιαίτερο μπροστινό σύστημα οδήγησης. Αυτά τα γνωρίσματά του δίνουν πολλές χρήσεις και εφαρμογές, δηλαδή το καθιστούν ένα εξαιρετικό εργαλείο commuting, έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής και μια πρωτόγνωρη τουριστική εμπειρία.


Η Άννα Χλιούρα, μια εκ των δυο καινοτόμων επιχειρηματιών μίλησε στην e-εφημερίδα ka- business.gr για το εγχείρημά τους.

Πως προέκυψε η ιδέα ενός τρίτροχου ηλεκτρικού ποδηλάτου Eleκtronio;

O συνιδρυτής του Elektronio και κατασκευαστής του "Play", Παντελής Ζάρκος ήθελε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό ποδήλατο που θα καλύπτει καλύτερα τις καθημερινές ανάγκης μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Για να υλοποιήσει το "Play", δημιούργησε αρκετά πρωτότυπα ποδήλατα, συμμετείχε σε παρόμοιο project στο παρελθόν, διάνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να το τεστάρει και πήρε χρήσιμο feedback που το αξιοποίησε σε αυτό το πρώτο μοντέλο του "Elektronio". Ποια χαρακτηριστικά μας οδήγησαν όμως σε αυτή τη γεωμετρία και φιλοσοφία; Το γεγονός ότι έχουμε τρεις τροχούς σημαίνει τρία σημεία επαφής με το δρόμο άρα μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπρόσθετα, έχουμε τους δύο τροχούς μπροστά και το ιδιαίτερο tilting μπροστινό σύστημα του "Play" προσδίδει καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και μία πρωτόγνωρη οδηγική εμπειρία. Χαρακτηριστικά, δε, όπως η άνετη δερμάτινη θέση οδήγησης, οι προσαρμόσιμοι αποθηκευτικοί χώροι και ηλεκτρική υποβοήθηση υποδηλώνουν ένα ποδήλατο που σε μεταφέρει άνετα, ξεκούραστα και ανέμελα στον προορισμό του. Αρχικός στόχος, δε, στο παρόν μοντέλο ήταν η κλειστή του έκδοση, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη αλλά ευελπιστούμε να γίνει σύντομα. Από τη μεριά μου, ως συνιδρύτρια και marketing manager του Elektronio, θα ήθελα να προσθέσω ότι προσανατολιστήκαμε και σε μια διαφορετική κατηγορία ποδηλάτων, ιδιαίτερα για τα ελληνικά δεδομένα γιατί θεωρήσαμε αν επιλέγαμε την πεπατημένη και εστιάζαμε σε άλλες δημοφιλείς κατηγορίες ποδηλάτων, ενδεχομένως να μην μπορούσαμε να ανταποκριθούμε εύκολα στον ανταγωνισμό και θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουμε. Επίσης, τα συγκεκριμένα ποδήλατα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των δικών μας καθημερινών μετακινήσεων, οπότε θεωρήσαμε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Πόσα Play κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη; Έχετε δεχτεί προτάσεις από το εξωτερικό;

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί μόνο ένα "Play" στη Θεσσαλονίκη. Εγώ να φανταστείς, κυκλοφορώ με παλαιότερη έκδοση αυτού του ποδηλάτου στην πόλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το "Elektronio" είναι μόλις ένα μήνα εταιρία. Αυτές τις μέρες έχουμε ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έναρξης και αυτή την περίοδο, οργανώνουμε την παραγωγή μας, καθώς και το δίκτυο προμηθευτών. Πιστεύουμε από αρχές φθινοπώρου να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις πρώτες μας "play" παραγγελίες. Όσον αφορά το εξωτερικό, σίγουρα έχουμε κάποιες πρώτες θετικές εντυπώσεις και θεωρούμε ότι υπάρχουν αγορές στην Ευρώπη που μπορούμε να έχουμε καλή ανταπόκριση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, σίγουρα θέλουμε να βγούμε σε κάποιες εκθέσεις του κλάδου μας στο εξωτερικό, προκειμένου να μας γνωρίσουν και να χτίσουμε κάποιες επαγγελματικές συμφωνίες. Ένα πρώτο βήμα, πάντως, πρόκειται να γίνει μέσα από το e-shop μας που θα ανέβει το φθινόπωρο στο www.elektroniowheels.com. Εκεί θα υπάρχει η εφαρμογή " build your trike", όπου χρήστες από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θα μπορούν να παραγγείλουν το δικό τους εξατομικευμένο ποδήλατο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Άμεσοι στόχοι είναι να οργανωθεί το "Elektronio Lab & Showroom", στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βέροιας 3, όπου θα πραγματοποιείται η παραγωγή των ποδηλάτων και παράλληλα θα λειτουργεί ως δημιουργικός χώρος αλληλεπίδρασης με τους πελάτες μας. Παράλληλα, θέλουμε να οργανώσουμε σωστά και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα για να δεχόμαστε και εκτός συνόρων εξατομικευμένες παραγγελίες. Στα πιο μακροπρόθεσμα μας σχέδια, θέτουμε ως στόχο την επόμενη χρονιά να έχουμε ετοιμάσει την κλειστή έκδοση του "Play" και από εκεί και πέρα, όραμά μας είναι να κάθε χρόνο να εμπλουτίζουμε τη γκάμα των προϊόντων μας με μία νέα πρόταση ευφυούς μετακίνησης.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποδηλάτου; Όριο ταχύτητας;

Είναι ένα τρίτροχο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο, που φέρει τους δύο τροχούς μπροστά και ανήκει στην κατηγορία των tilting trikes, όπου οι δύο μπροστινοί τροχοί στρίβουν και πλαγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Το βάρος του είναι 32kg. και αποτελεί ένα από τα ελαφρύτερα ηλεκτρικά tilting trikes στον κόσμο. Το ποδήλατο μας συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει για τα ηλεκτρικά ποδήλατα (ΕΝ 15194/2009), όπου ο κινητήρας δεν ξεπερνά τα 250W, η υποβοήθηση σταματά στα 25km/h, η λειτουργία του κινητήρα διακόπτεται αυτόματα κατά την πέδηση και τέλος, σε υποβοηθά μόνο κατά την κίνηση του πεντάλ και δεν είναι αυτοκινούμενο. Η αυτονομία ποικίλλει ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας και ενδεικτικά με μία μπαταρία 11,6 Ah, η μέση αυτονομία είναι στα 50km.

Σημαντικές διακρίσεις του εγχειρήματος σας;

Είναι θετικό το γεγονός ότι στον πρώτο μήνα ζωής του ¨Elektronio", καταφέραμε να διακριθούμε σε δύο διαγωνισμούς για start ups! Έτσι, είμασταν στις "10 most wanted start ups" του διαγωνισμού Red it up της Marlboro και επιβραβευτήκαμε με 15.000€. Επίσης, είμασταν και στους 5 νικητές του "John and Mary Papajohn Business Plan Contest" που διοργάνωσε το Anatolia School of Business, όπου αποσπάσαμε χρηματικό έπαθλο 4.000€ και δωρεάν συμβουλευτική για ένα χρόνο. Αυτές οι διακρίσεις συνιστούν μια μεγάλη ψυχολογική και οικονομική τόνωση για το ξεκίνημά μας και "μας κλείνουν το μάτι" ότι βαδίζουμε σωστά και αξίζει να προχωρήσουμε.

Πηγή:
http://www.ka-business.gr/pages/innovation/9364/play-to-prwto-tritroxo-hlektiko-podhlato-kykloforei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου