Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος την ποδηλασία ακόμα πιο "πράσινη" και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι Ολλανδοί όμως κατάφεραν να το κάνουν πράξη, δημιουργώντας τον πρώτο ποδηλατοδρόμο, ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την οποία θα φωταγωγούνται από φανάρια μέχρι σπίτια! 

Η Krommenie, μια πόλη βόρεια του Άμστερνταμ θα φιλοξενεί από τις 12 Νοεμβρίου τον πρώτο πιλοτικό ποδηλατοδρόμο 70 μέτρων, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του θα καλύπτει μια απόσταση 100 μέτρων και θα "παράγει" ηλεκτρική ενέργεια. Αυτός ο δρόμος, ο SolaRoad, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον ακαδημαϊκό τομέα της Ολλανδίας.

Ο πιλοτικός δρόμος 100 μέτρων αποτελείται από ξεχωριστές τσιμεντένιες πλάκες, μήκους 2,5 με 3,5 μέτρων η καθεμία. Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται κατά μήκος μόνο της μίας πλευράς της διαδρομής, κάτω από ένα γυαλί, το οποίο έχει περίπου 1 εκατοστό πάχος. Με το πέρασμα του χρόνου, η ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται από το δρόμο θα συλλέγεται και θα χρησιμοποιείται για πρακτικές εφαρμογές στο φωτισμό των δρόμων, στα φανάρια, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και σε ηλεκτροδότηση ιδιωτικών κατοικιών. Ο δρόμος SolaRoad ουσιαστικά μοιάζει με την επιφάνεια μαγειρέματος μιας ηλεκτρικής κουζίνας αλλά είναι εφοδιασμένος και με μια ειδική επιφάνεια τριβής για τη μείωση της ολισθηρότητας και την αποφυγή ατυχημάτων.

Ο δρόμος αυτός όμως έχει και μειονεκτήματα. Η τοποθέτηση του δεν μπορεί να γίνει με αρκετή αποτελεσματικότητα όπως γίνεται η τοποθέτηση των κλασσικών φωτοβολταϊκών, οπότε δεν μπορεί να στραφεί προς τον ήλιο για την απαραίτητη απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας. Και αυτό είναι εξαιρετικά δαπανηρό, ειδικά όταν το κόστος κατασκευής του δρόμου είναι ήδη 3.7 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς όμως η τεχνολογία εξελίσσεται θα βρεθούν αποτελεσματικότερες λύσεις στα προβλήματα αυτά, αναφέρει στο BBC ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας πίσω από το δρόμο SolaRoad. Οι ηλιακοί δρόμοι ιδανικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά οχήματα που τους χρησιμοποιούν. 

Τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται συνεχώς, αλλά δεν είναι πραγματικά χρήσιμα μέχρι την ημέρα που η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν να παράγεται με βιώσιμο τρόπο. Οι δρόμοι μπορούν να παράγουν ενέργεια ακριβώς εκεί που χρειάζεται, εξηγεί ο Dr. Sten de Wit σε μια δημοσίευση. Οι αισθητήρες συλλογής πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία στους δρόμους μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας, ή ακόμα και να επιτρέψουν την καθοδήγηση ενός αυτόματου οχήματος πρόσθεσε.

Πηγή:
http://citiesforcycling.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου