Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η ζωή «ποδήλατο» στην Ελλάδα


Πάνω από 1200 ποδήλατα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε τουλάχιστον 10 δήμους της χώρας, όπου οι δημότες τους μπορούν να μετακινηθούν μέσα στην πόλη σε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και όχι μόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η υποκατάσταση ποδηλάτου - αυτοκινήτου στους δήμους αυτούς έχει φτάσει το 10%, ενώ μέσα στο 2014 τουλάχιστον άλλοι 20 δήμοι πρόκειται να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις.

Με το σύνθημα κάνουμε πιο «πράσινες» τις πόλεις μας πολλές δημοτικές αρχές της χώρας μας έχουν αλλάξει πρόσωπο δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες και τους επισκέπτες τους να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με ποδήλατο. Οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως και 100% για τέτοιου είδους ενέργειες από το Πράσινο Ταμείο, ενώ τρέχουν και άλλα ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα. 

Πώς λειτουργεί

Οι μόνιμοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα με μία ηλεκτρονική κάρτα. Νωρίτερα πρέπει να έχουν «ταυτοποιηθεί» στο σύστημα με μία απλή αίτηση που μπορεί να γίνει με μία αίτηση ακόμα και ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα κοινόχρηστα ποδήλατα με τη χρήση πιστωτικής τους κάρτας. Μάλιστα σε κάποιους δήμους, όπως στην Καρδίτσα, οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν κάρτες από τα ξενοδοχεία.

Η συνέχεια είναι απλή. Από έναν σταθμό παίρνουν ένα ποδήλατο. Το χρησιμοποιούν για λίγη ώρα και το αφήνουν σε έναν άλλο σταθμό ή στον ίδιο. Η πρώτη μισή ώρα είναι δωρεάν με 0,50 ευρώ κόστος κάθε επόμενο ημίωρο με το κόστος ετήσιας συνδρομής να κυμαίνεται από 8 έως 24 ευρώ.

Τα οφέλη

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για τις πόλεις και τους κατοίκους από τη λειτουργία των συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα συμβάλλουν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης καθώς επίσης συμπληρώνουν τα υφιστάμενα μέσα συγκοινωνίας. Στα θετικά των συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι ακόμη η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (για τη συντήρηση των ποδηλάτων, τις μεταφορές τους) αλλά και η τόνωση της εμπορικής κίνησης των πόλεων. Σήμερα, περισσότερες από 350 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

BrainBox

Η BrainBox, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2008 «σύστησε» το Bike Sharing, τη δημόσια χρήση ποδηλάτου.

Από το 2008, οπότε συστάθηκε ως εταιρεία πληροφορικής, με επιδίωξη να βάλει την τεχνολογία στη μετακίνηση, μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να εγκαταστήσει το σύστημα που ανέπτυξε για μίσθωση ποδηλάτων, το οποίο ονόμασε «Easybike», σε 16 πόλεις με περισσότερα από 1.200 ενεργά ποδήλατα και 80 σταθμούς ενοικίασης. Τα συστήματα της εταιρείας μας υποστηρίζονται χορηγικά από τον όμιλο ΟΤΕ COSMOTE σε 4 πόλεις της Ελλάδας, ενώ αναμένεται περαιτέρω επέκταση της χορηγίας εντός του 2014. Όπως αναφέρει ο Business Development Director της εταιρείας κ. Δ. Δημητριάδης, το σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης της Θεσσαλονίκης λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία και γνωρίζει τεράστια αποδοχή από τους Θεσσαλονικείς. «Μέσα σε 6 μήνες έχει 3.500 χρήστες με ρυθμό ανάπτυξης μηνιαίως 20%.


Σε ένα στόλο 150 ποδηλάτων γίνονται κατά μέσο όρο 100 ενοικιάσεις ανά ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Επίσης πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα είναι και το ηλεκτρονικό parking που έχει εγκατασταθεί από την εταιρεία μας για λογαριασμό του ομίλου ΟΤΕ - COSMOTE στην Αθήνα σε Gloden Hall, The Mall, Μαρίνα Φλοίσβου, Cosmote Μαρούσι, Βριλήσσια, Γλυφάδα κλπ. Με το σύστημα αυτό μπορεί κάποιος να παρκάρει το δικό του ποδήλατο σε κάποια από τις ηλεκτρονικές βάσεις του συστήματος», τονίζει ο κ. Δημητριάδης. Η ανάπτυξη των συστημάτων EasyBike ξεκίνησε το 2008, ενώ η πρώτη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 2010, με 100 ποδήλατα και 8 αυτοματοποιημένους σταθμούς ενοικίασης.

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113266630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου