Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ποδήλατο που τρέχει με 130 χιλιόμετρα / την ώρα!


Ο Λονδρέζος κατασκευαστής ποδηλάτων Tom Donhou κατάφερε να φτιάξει ένα χειροποίητο ποδήλατο που πιάνει τα 130 χιλιόμετρα την ώρα σε ευθεία πορεία, ενώ τα αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών αποφάνθηκαν ότι το ίδιο ποδήλατο μπορεί να τρέξει μέχρι και 160 χιλιόμετρα την ώρα! 



Συγκριτικά, ο μέσος άνθρωπος, σε ένα συνηθισμένο ποδήλατο, μπορεί να τρέξει μέχρι και με 40 χιλιόμετρα την ώρα, κι αυτό με ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια. Για να καταφέρει ο Donhou να κάνει το ποδήλατο του ικανό μηχανικά να φτάσει σε τόσο μεγάλες ταχύτητες χρησιμοποίησε έναν υπερβολικά μεγάλο δακτύλιο ταχυτήτων, ενώ πρόσθεσε σημαντική ισχύ στο πεντάλ. Για την ακρίβεια, ο δακτύλιος της αλυσίδας του υπερ-ποδηλάτου αυτού μετράει 104 «δοντάκια» σε σύγκριση με τα 20 ή έστω 50 «δόντια» που υπάρχουν στα συνηθισμένα ποδήλατα. Κατάφερε, ακόμα, περισσότερη σταθερότητα στο ποδήλατο τοποθετώντας την αλυσίδα του πολύ χαμηλά προς το έδαφος, και χαμηλώνοντας επίσης και το τιμόνι. 

Το ποδήλατο του βρετανού μηχανικού δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του γρηγορότερου ποδηλάτου στον κόσμο, που έθεσε το 1955 ο Fred Rompelberg, ο οποίος έφτασε τα 260 χιλιόμετρα / την ώρα. Ωστόσο, ο Donhou υποστηρίζει πως δεν ήτανε ποτέ στα σχέδια του να θέσει ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας, όσο να καταδείξει τι μπορεί να καταφέρει κανείς μόνος του, σε ένα πρόχειρο εργαστήρι στο γκαράζ του σπιτιού του.. «Δεν έχει να κάνει τόσο με την ταχύτητα», λέει « όσο με ένα ακόμα επίτευγμα στην βρετανική μηχανική ποδηλάτων, στην DIY μηχανική, για την ακρίβεια..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου