Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κοινόχρηστα ποδήλατα στον δήμο Θεσσαλονίκης!

Το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών, αλλά και ελληνικών πόλεων θ’ ακολουθήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη, αποκτώντας κοινόχρηστα ποδήλατα! 

Κατά τη διάρκεια της 14ης τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο για τον καθορισμό κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στο ευρύτερο κέντρο της πόλης οι δημότες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. 

H ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και ως μορφή ψυχαγωγίας και τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, είναι μια αισιόδοξη, βιώσιμη και μοντέρνα λύση με σκοπό τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε: «Μετά το περπάτημα, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο ήπιο τρόπο μετακίνησης χωρίς να ρυπαίνει, να προκαλεί θόρυβο και να καταναλώνει καύσιμα. Είναι επίσης πολύ οικονομικό και λειτουργεί ως μέσο άσκησης». 

Με την καθιέρωση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, ως ενέργεια προώθησης του ποδηλάτου (μετά την ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμου 12 χιλιομέτρων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» που ολοκληρώθηκε το 2009, αλλά και τις επεκτάσεις που προβλέπονται) τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε από τους δημότες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, είτε από περιστασιακούς χρήστες, όπως οι τουρίστες, μισθώνοντας τα από κάποιο σημείο και επιστρέφοντας τα στο ίδιο ή σε άλλο. 

Η μελέτη αφορά στην εγκατάσταση αρχικά 450 κοινόχρηστων ποδηλάτων, σε 26 σημεία της πόλης. Προβλέπεται ότι τα διαθέσιμα ποδήλατα σε σχέση με τα σημεία πρόσδεσης και στάθμευσης τους, θα έχουν αναλογία ίση με 2/3, ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης από τα ποδήλατα, και προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και πλήρωση θέσεων στάθμευσης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου