Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Καβάλα!


Ο Δήμος Καβάλας παρέλαβε τα κοινόχρηστα ποδήλατα, τα οποία είναι στη διάθεση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης. 



Η Καβάλα απέκτησε κι αυτή τα δικά της κοινόχρηστα ποδήλατα, για τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης. Το απόγευμα της Παρασκευής, ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, παρέλαβε επισήμως τα ποδήλατα και τα παρουσίασε στους πολίτες. «Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής. Και βοηθάει, επίσης, στην αποσυμφόρηση της πόλης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.



Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στην Καβάλα, η οποία δεν είναι πολύ φιλική πόλη για το ποδήλατο, είναι να αναδείξουμε αυτή τη δυνατότητα στο κέντρο της και να ευαισθητοποιήσουμε τους Καβαλιώτες να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους μέσα σ’ αυτή», είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Με την ένταξη του έργου της ανάπλασης στην πλατεία καπνεργάτη στο Ε.Σ.Π.Α. και με το «στένεμα»
της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, σε ένα τμήμα της, θα μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης σε μερικά χρόνια.

Άρα, το σύνθημα είναι, η ενίσχυση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα στην πόλη. Με τα ποδήλατα που εγκαταστήσαμε σε τέσσερα σημεία στο κέντρο της Καβάλας, στο τελωνείο, στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία καπνεργάτη και έξω από το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ελπίζουμε ότι οι Καβαλιώτες, αλλά και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές, θα αφήνουν τα αυτοκίνητα τους στους χώρους στάθμευσης και θα χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για να κυκλοφορήσουν. Συνολικά τα ποδήλατα είναι πενήντα δύο.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και ο Δήμος Καβάλας, όπως αρκετοί άλλοι Δήμοι της χώρας, προτίμησαν αυτού του είδους τη χρηματοδότηση, ώστε να μπούμε κι εμείς στον παγκόσμιο οικολογικό χάρτη, όπου το ποδήλατο είναι ένα μέσο διασκέδασης και τρόπος ζωής, όπως προανέφερα. Ζητώ από τους Καβαλιώτες να προσέχουν τα ποδήλατα αυτά «σαν τα μάτια τους», γιατί θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της πόλης, τον τουριστικό της χαρακτήρα και θα δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό της».          
           

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Brainbox που κατασκεύασε και εγκατέστησε το σύστημα στο Δήμο, Γιώργος Βουλγαρούδης, είπε τα εξής: «Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Καβάλας, για την πρωτοβουλία να εγκαταστήσει το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων, όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές και τα τελευταία χρόνια αρκετές ελληνικές πόλεις. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα συμβάλλουν στη λεγόμενη «βιώσιμη κινητικότητα». Είναι ένας νέος, σύγχρονος τρόπος μετακίνησης και μπορούν, πραγματικά, να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής μέσα στην πόλη. Κατά την άποψη μου, δεν υπάρχουν πόλεις που ενδείκνυνται, ή δεν ενδείκνυνται, για ποδήλατο. Το ποδήλατο ενδείκνυται για όλες τις πόλεις, αρκεί να είναι προσιτό, εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και να μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινές μας ανάγκες. Από την πλευρά μας, ως εταιρεία που παρέχει τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές. Η χρήση του συστήματος είναι πολύ απλή. Η προστασία του, από τυχόν βανδαλισμούς, μπορεί να περιφρουρηθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Το κόστος ενοικίασης των ποδηλάτων θα καθοριστεί από το Δήμο Καβάλας, θα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές πόλεις και θα αφορά το ελάχιστο δυνατό όφελος, προκειμένου να υπάρχει ορθή συντήρηση του συστήματος».


Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, καταβάλλοντας το ποσό των 25 ευρώ (για ένα έτος), από το Δήμο Καβάλας. Μ’ αυτή την κάρτα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα και σε άλλες πόλεις που διαθέτουν το ίδιο σύστημα, ενώ οι επισκέπτες που δεν έχουν την κάρτα αυτή, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα της τράπεζας.


Πηγές: http://mykavala.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7.html,
http://www.to4arimag.net/2013/06/h-kavala-parelave-ta-podilata.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου